Så här fungerar VPN

Du kanske har hört talas om VPN förut men inte har järnkoll på vad det betyder eller vad det innebär? Vi rätar ut några av dina frågetecken genom enklare förklaring av hur VPN fungerar. Vill du veta mer kan du alltid kolla in vpnadvice.se där de berättar lite mer ingående. 

En förkortning

Som så mycket annat är VPN en förkortning. Den står för Virtuellt privat nätverk och det är också exakt det du får. Ett nätverks, som gör att allt du gör online blir privat. Du kan skaffa VPN online, eller också genom ditt antivirusprogram som ofta erbjuder denna form av säkerhet på nätet. 

Både privatpersoner och företag har nytta av detta, och det är mycket enklare än många tror att bli skyddad online. 

Detta är vad som händer

När du går online utan VPN så är det som att hänga ut en flagga, och skjuta upp en nödraket på en och samma gång som man ropar "HÄR ÄR JAG!" Allt du gör kan spåras, och all din information kan hämtas hem av någon som är duktig på att stjäla information utan att du märker något alls. 

Med VPN så krypteras din data och den omfördelas i det virtuella nätverket. Man skulle kunna säga att det blir som att försöka peka ut en enda person i ett rum fyllt med speglar. Vem är äkta? vem är en reflektion? Detta ökar din trygghet och din säkerhet. Dessutom får du ett IP-nummer som är tillfälligt, och du surfar helt anonymt. 

15 Oct 2020