Montera egen elkontakt

Alla som jobbar med datorn hemma, eller som sitter och spelar på den, har någon gång upplevt problemet med att det finns alldeles för få elkontakter. Eller att de sitter på fel ställe. Jag vet inte hur många gånger jag har fått dra förlängningskabel från en väggkontakt för att kunna placera min dator där jag vill. Jobbigt! Så nu har jag funderat på att lära mig hur jag själv kan montera nya elkontakter, utan att behöva ringa elektriker varje gång. Det kan väl inte vara så svårt, eller?

Det finns lagar som styr

Jag vet att det finns lagar som man måste följa när det gäller elinstallationer men jag vet också att man faktiskt får göra rätt mycket på egen hand. Så länge jag inte drar kablar inne i väggen eller ska in i proppskåpet och koppla så ska det faktiskt vara lugnt. 

Ett sätt man kan göra på är att använda sig av en kontakt som redan finns. I den sätter man en sladd, med kontakt då, och sedan drar man sladden längs golvlisten hela vägen dit man vill ha en ny elkontakt. Där skruvar man fast en väggkontakt som då är kopplad till sladden. Det är i princip en förlängningskabel man gjort, som sitter fast. Och det får man göra! Det är rätt enkelt men tänk på att OM det skulle hända något så är det du som är ansvarig. Men så är det med allt man gör hemma så det är ju inte så konstigt. 

20 Apr 2023