När startade internet?

Ser du vad bilden föreställer? Då kan det också ge dig en liten hint om hur gammalt internet egentligen är. Det du ser på bilden är ett gammalt modem, som användes för att låta datorer kommunicera med varandra. Ungefär lika gammalt som dinosaurierna enligt vissa, och enligt andra en teknik som man använde när man var ung. 

Viktiga årtal

  • 1969: Föregångaren till internet, ARPANET, skapades faktiskt av USA:s militära forskare (Advanced Research Projects Agency, ARPA) och i oktober 1969 lyckades ett forskarlag få två datorer att kommunicera med hjälp av ett modem. 
  • 1974: TCP/IP uppfinns av Vint Cerf och Robert Kahn. 
  • 1983: Namnservrar införs som innebär att adressen till en dator hämtas på nätet. (Innan hade samtliga datorer en lista på övriga datorer för att kunna kommunicera.)
  • 1984: Ulf Billing rekvirerar det första svenska IP-nätnumret via Chalmers Tekniska Högskola. 
  • 1985: Toppdomän införs. Alltså .se, .com. nu och andra ändelser på sidor. 
  • 1990-talet: Http-protokollet skapas, och vi ser även html och "webben" födas på riktigt. 

Från 90-talet till idag

Fram till början av 90-talet var det en långsam process som möjliggjorde kommunikation mellan datorer enbart för vissa utvalda. Men sedan var det lite som att trampa gasen i botten på en Ferrari! Utvecklingen gick extrem snabbt och gav nya möjligheter för oss alla. Nu är internet en självklarhet och vill du veta mer om alla dess fördelar och hur du kan använda det till din fördel kan jag tipsa om techtag.se som är en sajt som tar upp det mesta av det bästa som finns online. 

 

24 Apr 2020