Branschlarm: Det behövs fler inom IT

År 2015 jobbade ungefär 6% av alla sysselsatt inom IT och 2017 kom det ett akut larm om att det var brist på specialister inom IT och att det behövdes minst 70 000 personer till som skulle fylla på antalet. Det satsades hårt på att erbjuda utbildningar och idag är vi på god väg att nå det målet men har ännu en bra bit kvar. Det betyder att det fortfarande finns gott om jobb inom IT och du som vill jobba med detta har en ljus framtid. 

Vad innebär det att jobba med IT?

Enkelt sagt kan man säga att det handlar om att vara en länk mellan människor och datorer. man jobbar med att utveckla, analysera och säkerställa driftsäkerhet av olika datorsystem. Som IT-person måste man vara beredd på att hela tiden utbilda sig och hänga med i utvecklingen för att alltid ligga steget före. Det är ett jobb som passar dig som är nyfiken, stresstålig och som gillar utmaningar. 

Hur ser löner ut?

IT-branschen inkluderar en stor mängd olika personer med olika nivå på utbildning. Det gör att det är svårt att säga hur lönen ser ut. Det lite som att fråga hur mycket man tjänar på att jobba i fabrik. Det beror på vad du jobbar med. En ingenjör ligger givetvis högre i lön än en systemvetare. Generellt sett kan man ändå säga att en ingångslön på runt 29 000 inte är orimligt för de med den lägre utbildningsnivån. Har du mer gedigen utbildning inom IT kan du räkna med 40 000 eller mer.  

22 Oct 2018